mandag den 29. august 2016

Geuze Mariage Parfait 2011

Det seneste års tid, er jeg blevet mere og mere glad for de mere sure øl. Måske fordi, de smager så meget anderledes end de mere almindelige øltyper og udfordrer mine smagsløg. Og slet og ret giver en anden smagsoplevelse.

Forleden smagte jeg så Geuze Mariage Parfait fra belgiske Boon. En Lambic på 8%.

Øllen er på én og samme gang tør og frisk, og er meget frugtet i smagen. Den virkede meget blød og fyldig i smagen i forhold til nogle af de andre Lambic, jeg har smagt.

En udfordring for mig ved disse øl er, at jeg ikke kan pege på, hvad de smager af, men det giver i stedet fokus på selve øllen og smagen - og ikke mere nørdede detaljer.

Og øllen kunne bare nydes, og det blev den. Det er nemlig en rigtig nydeøl, men kunne også være spændende, som en velkomstdrink eller som supplement til champagne eller lignende bobler.

Alt i alt fik den mig lyst til at dykke endnu mere ned i denne øltype.

Øllen blev købt i Barley Wine i København.

Skål!

onsdag den 24. august 2016

En forlænget weekend i Hamburg

Weissbier ved Alster
Én gang om året tager jeg sammen med Ølklubben til en by i udlandet. Sidste år glippede den, for mit vedkommende, så nu var det tid til revanche. Målet var Hamburg. En by, jeg har besøgt en del gange - i forbindelse med fodbold eller marathonløb.

De gange har jeg ikke fået set så meget af byen, og indtrykket forinden var, at den var lidt kedelig, uden meget at se. Det ændrede weekendens tur på.


Byen bærer præg af, at den blev sønderbombet under 2. verdenskrig, så bymidten fremstår meget moderne. Dog pryder byens Rathaus i bymidten, med sine krummelurer og imponerende tårn. Andre bygningsmæssige seværdigheder er Speicherstadt. De gamle pakhuse, der nu er omdannet til et bolig- og kreativt kvarter.

Men der, hvor byen for alvor bliver tiltrækkende er vandet, og hvordan man har fundet ud af at drage fordel af det. Ikke kun industrielt, men også bymæssigt. Ved Alster-søen ligger restaurant- og barbåde, og der er et utal af oaser, hvor du kan nyde vandet, roen og afslapningen.

Det samme gør sig gældende i havneområdet, hvor restauranter og ølsteder ligger side om side med containerskibe og værfter. Du kan gå langs molen og mærke byens puls. Også fra de mange turister, der enten skal spise eller afsted med én af de mange havne- og kanalrundfarter, der bydes på. 

Den hyggelige bymidte
Det samme i bymidten, hvor butikker og restauranter har samlet sig om de kanaler, der smyger sig gennem byen. Det giver følelsen af storbypuls koblet med landlig hygge. Og med mange muligheder for shopping, byvandring og afslapning.

Der er selvfølgelig meget at se, og udover førnævnte, var Alter Elbtunnel ret spændende, hvor du kan gå under Elben og samtidig nyde det imponerende byggeri. Smukke kirker og torve byder byen også på, og alt i alt er den oplagt til en weekendudflugt - hvis programmet er shopping, afslapning og oplevelser. Og så er der også det vilde natteliv, hvor især St. Pauli og området omkring Reeperbahn er stedet at gå.

Byen byder også på meget godt øl. Der er selvfølgelig de mange knejper og brauhäuser, alle tyske byer, med respekt for sig selv, byder på. Men der findes også de mere spændende steder. Der er Rattsherrn/Altes Mädchen, der er en imponerende brewpub, beliggende i et industrikvarter. Her er bryggeri, ølbutik og restaurant samlet på et sted. Øllet er primært deres eget, og det var ganske fint, uden at vi blev blæst omkuld. Maden var god og stedet mere end velbesøgt.

Men de bedste steder var Alles Elbe og Schankwirtschaft, der begger mindede meget om de ølbarer, vi også kender herhjemme. Spændende mikrobryg fra ind- og udland, og vi fik smagt øl fra lokale bryggerier som Wildwuchs, Buddelship og Kehrwieder Kreativbrauerei. Alle tre var interessante bekendtskaber, og som jeg gerne møder igen. Begge steder var betjeningen helt i top.

Den obligatoriske selfie -
her foran Holstentor i Lübeck
På turen var der også indlagt en afstikker til Lübeck. En by, jeg har besøgt en 15-20 gange, og som jeg aldrig bliver træt af. Byen er lille, men hyggelig, og centreret om byens torv, hvor der ligger en række gamle huse. Den er meget velbevaret, hvor der er mange små gader, med gamle huse. I Hamburg var vi på havnerundfart, og det blev én af de mere kedelige, hvor vi kom gennem industrihavnen. Men så tog vi revanche i Lübeck. Den hyggeligste rundfart på vandet, jeg kender. Svært imponeret blev vi over de små kolonihavehuse, der lå helt nede ved vandet.

Vejret var også med os, med høj sol stort set hele tiden. Det er en vigtig ingrediens, når du er på storbyferie, hvor du primært transporterer dig rundt på gåben og vil opleve byen.

Så alt i alt nogle dejlige dage, og det er helt sikkert, at jeg besøger Hamburg igen. En by, jeg giver mine bedste anbefalinger. Og så er den nem at komme til. Vi tog toget, og det var nemt, billigt og hurtigt. Samtidig med, at du også kan bo billigt, men godt i byen.

onsdag den 17. august 2016

Massive Attack i Forum

Blåt lys til blå toner
I februar gav engelske Massive Attack koncert i TAP1, og tirsdag aften gæstede de igen København. Denne gang i Forum, og ligesom "sidst", var jeg at finde blandt publikum.

Her er lidt om den oplevelse:
  • Lyden i Forum bliver, med rette, ofte udskældt for at være ringe, men med den rette lydtekniker, kan det problem åbenbart løses, for lyden stod knivskarp. Og hvor det blev understreget, at volumenknappen ikke nødvendigvis skal være på maksimum før, at det lyder godt
  • Koncerten var, modsat TAP1, ikke udsolgt, og det gav lidt mere plads. Også selv om, at du stod forholdsvis langt fremme. Det var rart, og samtidig var Forum nærmest renset for snakkehoveder og de mere hysteriske og overgearede typer, du ellers kan møde på et spillested
  • Der var tale om en drøm af en koncert. Også fordi, at de messende og dystre sange, hev dig ind i en trance. Hvad der skete på scenen og hvad der blev sunget, var et lydtæppe til den stemning, du selv gled ind i. Folk stod med lukkede øjne og blev hevet ind af tunge beats og smukke vokaler
  • Ja, vokalerne var smukke og stod stærkt til rytmerne. Den aldrende Horace Andy sang med overskud og indlevelse, og Deborah Miller flåede taget af under den afsluttende Unfinished Sympathy. Og de blev bakket op af et sammenspil på scenen, der blev udført til perfektion
  • En visuel del, der skabte en helhedsoplevelse. "Lysavisen" med politiske budskaber, og et lysshow, hvor grundtonen var mørk - som sang- og rytmeuniverset.
  • Unifinished Sympathy er fortsat én af de bedste popsange, der er lavet de seneste 20-30 år. Og sammen med Ritual Spirit (jeg har fortsat gåsehud) og Girl I Love You, var den højdepunktet i et stramt spillet sæt.
  • Der var ikke tale om "blot" en gentagelse af februar-koncerten, men to selvstændige koncerter, med hver deres styrker.
Alt i alt en dejlig koncertaften. Og hvor jeg er ganske enig i Gaffas anmeldelseNæste koncert bliver Lars HUG i Store Vega 1. september. Det kan kun blive en magisk aften.

mandag den 15. august 2016

Criollo Stout

Da ølbølgen for alvor skyllede ind over andedammen, var Semper Ardens-serien Carlsbergs svar på denne, og i den indgik nogle, på den tid, ganske spændende øl.

Deres Criollo Stout blev meget hurtigt en favorit - den matchede Young's Double Chocolate Stout ganske fint. En øl, der stod højt på favoritlisten, og begge smagte af noget anderledes, nyt og spændende.

Siden er Semper Ardens-serien blevet noget udvandet, men bagest i mit skab havde jeg en Criollo Stout stående - med udløbsdato i december 2007.

Den har jeg så ikke længere, da jeg åbnede den forleden. Der er tale om en chocolate/sweet stout på 6,8%. Jeg husker den som en fyldig sag, men her i 2016 føles den meget let i smagen.

Noterne af chokolade og tørret frugt er der stadig, og lagringen har givet den en snert af sherry-smag. Men den har ikke udviklet sig lige så godt, som de mere stærke øl gør, og virker en kende anonym og flad i smagen. Og smagen flader hurtigt ud.

Men alligevel er der noget storhed over øllen, men måske nostalgien spiller mig et puds. Som at se en yndlings-fodboldspiller i karrierens efterår. Uanset hvad, vil Criollo Stout fortsat stå som en stor øl, og det var spændende at smage den igen, her så mange år efter.

Skål!

lørdag den 13. august 2016

Premier League er tilbage

I denne weekend sparkes Premier League i gang, og tiden må vise, hvor meget, jeg får fulgt med i den. 

Men, set på papiret, kan der blive tale om den mest spændende sæson i mange år. Pengene er mange og så er nogle er verdens bedste trænere samlet i samme liga - Klopp, Conte, Guardiola, Pochettino og Mourinho. Vi mangler vel bare Diego Simeone og Luis Enrique for at gøre samlingen komplet!

Og vanen tro, er der i mange af klubberne blevet handlet stort ind, hvor mit eget hold, Manchester United, satte trumf på og købte verdens dyreste spiller, Paul Pogba. Om han er knapt en milliard værd, må gøres op senere, men han er uden tvivl den manglende brik, holdet har sukket efter i mange år, og som kan gøre Mourinhos spillestil og koncept komplet. Det bliver i hvert fald interessant at følge, hvordan han og resten af de nye spillere, og ikke mindst Mourinho, klarer sig i United. Jeg har stor tiltro til, at det bliver en stor succes.

Mere lunken er jeg overfor Guardiola i City. Nok er der igen handlet dyrt ind, ligesom mange af stjernerne fortsat er i klubben. Men har den materialet til at udleve Guardiolas spillestil? Jeg tvivler. Og samtidig kommer han til en klub, der er meget anderledes end hans forrige - både i spillestil, kultur, setup med videre. Men er han på udkig efter nye udfordringer, får ham dem nok her.

Så har jeg større tiltro til Liverpool. Nok har Klopp ikke handlet de store stjerner, men han har vist evnen til at kunne udvikle spillere og et hold, og ret beset håber jeg, at han kan føre holdet tilbage til fordums styrke.

Så er der Chelsea. Conte overtager en stort set intakt trup, og så med nyindkøbte Kanté fra mesterholdet, Leicester. Kan han forløse holdets potentiale, eksempelvis ved at bringe Fabregas og Hazard tilbage til tidligere styrke, bliver holdet en meget varm titelbejler.

Det samme gør Tottenham. Måske den mest talentfulde trup i ligaen, med den mest talentfulde træner. Men holdet fejler, når det gælder. Måske klubbens deltagelse i Champions League kan styrke rygraden. Jeg håber det - jeg er også en fodboldromantiker, og kan lide hold, der satser på unge spillere, og som har en rygrad af spillere fra det land, holdet kommer fra.

Endelig er der Arsenal. Sidste år var de med i kampen om mesterskabet. Det kommer de ikke igen. Holdet har stort potentiale, men de øvrige er bare meget bedre. Jeg har en vis sympati for holdets mangeårige træner, Arsene Wenger, men han virker meget konservativ og hænger fast i sit koncepts hængedynd. 

Hvorom alting er, glæder jeg mig til, at bolden igen triller i verdens bedste liga, og her er mit bud på en top-6:
  1. Manchester United (ja, jeg er meget farvet)
  2. Chelsea
  3. Tottenham
  4. Liverpool
  5. Manchester City
  6. Arsenal

tirsdag den 9. august 2016

Double Black Mash

Én af de mere sagnomspundne øl, er Double Black Mash fra Amager Bryghus, hvor mangt en ølblogger har skrevet om øllen. 

Indtil forleden, havde jeg ikke smagt den før, men forventningerne var høje. Dels grundet omtalen, dels grundet, at jeg ved, at Amager Bryghus er blandt landets mest interessante og bedste bryghuse. Og meget sjældent skuffer de - hvis nogensinde.

Vi har at gøre med en imperial stout på 12%. Så det er en heftig sag, og på etiketten skriver de "Tag noget godt – og gør det endnu bedre". Det lykkes - i hvert fald i min optik, og Double Black Mash skriver sig ind blandt de absolut bedste imperial stouts.

Smagsoplevelsen er meget intens - øllens fyldighed, smagen af chokolade og rosiner og snerten af bitterhed. Det hele giver en voldsom smagseksplosion, der varer længe ved. Det samme gør øllen, for du kan kun tage en lille tår ad gangen. Til sidst dukker bid fra den høje alkoholprocent op, men det klæder den, for dermed smager du også, at det er en stærk øl, du har med at gøre. Uden, at den er sprittet!

Med andre ord, er det også en rigtig nydeøl. Min eneste fortrydelse er, at jeg kun købte én flaske, men en dag lærer jeg det vel! Det kunne i hvert fald være interessant at smage den efter nogle års lagring.

Øllen blev købt hos Boxbeers.

Skål!

torsdag den 4. august 2016

Tre fra en - Tyskland

18.-21. august er datoerne for den årlige studietur med Ølklubben, og i år er destinationen Hamburg. En by, jeg primært har besøgt i forbindelse med byens marathonløb eller fodboldture. 

Men denne gang bliver der hverken tale om marathon eller fodbold, men slet og ret at turiste den.

Tyskland er ét af de steder, jeg holder meget af at besøge. Jeg er tiltrukket af landets historie, dets kultur, de hyggelige byer og den stemning, der er i dem, og ikke mindst befolkningens væremåde, der som oftest er meget indbydende. Læg dertil, at jeg også sætter stor pris på det tyske køkken!

I mange af byerne er der ikke så meget at se, da de blev sønderbombet under 2. verdenskrig, men der er ofte noget Altstadt tilbage. Og så har enhver by med respekt for sig selv et torvemarked, hvor alskens herligheder kan købes.

Tyskland byder også på en spændende musikscene, om end jeg ikke har lyttet så meget til den de seneste mange år, men da musikinteressen for alvor tog fat i mig i begyndelsen af firserne, var tyske bands, musikblade og musikprogrammer stærkt medvirkende til at sætte retningen for den. Med Nena som den lysende fyrtårn.

Jeg runder derfor af med tre tyske sange, jeg har lyttet meget til - to af dem har en del år på bagen, og som hiver mange minder frem. Også fra ture til det tyske. Nok snak!





onsdag den 3. august 2016

Indkøb hos Boxbeers

"Dagens" indkøb hos Boxbeers
De seneste par år er der kommer flere og flere øl-webbutikker, og hvor flere af dem har et endog ganske imponerende udvalg. I sidste uge handlede jeg så for første gang hos Boxbeers.

Hos Boxbeers er det muligt at handle "Bland-Selv" eller smagekasser, der omfatter en speciel øltype eller bryggeri. Jeg handlede kun i bland-selv-afdelingen.

Det er meget nemt at orientere sig i denne afdeling. Du kan sortere efter land, øltype eller bryggeri, og efter prisniveau. Selve udvalget er imponerende, hvor noget af det bedste fra ind- og udland er samlet på hylderne. Selve forsiden er sorteret efter "seneste nye", så du let kan orientere dig i det nyeste udvalg. Der er billeder af stort set alle øl, og med en kort beskrivelse af dem.

Prisniveauet matcher de øvrige ølpushere, hvad enten de er fysiske eller virtuelle. Nogle øl er dyrere, mens andre er billigere. Og leverancen er hurtig og sikker. Jeg bestilte torsdag aften og mandag eftermiddag samlede jeg pakken op i den lokale GLS Pakkeshop, og øllet var pakket forsvarligt, så jeg var ikke usikker på, om det bestilte var kommet frem i hel stand.

Hvad angår min egen bestilling, puttede jeg seks øl i kurven, og det var en blandet landhandel. Wookiee IPA og Double Black Mash fra Amager Bryghus, og så et par "sure" øl fra LoverBeer og Brekeriet. 

Dem glæder jeg mig til at smage, og noget af indkøbet vil også i den kommende tid, blive kantet og "anmeldt" herinde.

Alt i alt en rigtig god indkøbsoplevelse, og det er ikke sidste gang, jeg kigger ind i Boxbeers.

Boxbeers kan findes lige her: https://boxbeers.dk/produkt-kategori/bland-selv/

Hermed anbefalet.

Skål!