fredag den 4. november 2016

Munkebo Mikrobryg i Ringsted

Claus Christensen på "podiet",
 i gang med at fortælle sin ølhistorie.
Onsdag aften gæstede Claus Christensen fra Munkebo Mikrobryg Danske Ølentusiasters Ringsted-afdeling, og det blev én af de helt store ølsmagninger. Eller - ølforedrag er vist en mere korrekt betegnelse.

Jeg havde selv set frem til arrangementet - som jeg i øvrigt stod som arrangør af. Første gang, jeg hørte om bryggeriet, var via den fremragende ølblog, Stovt. Og siden har jeg stødt på bryggeriet et par gange - blandt andet på den årlige ølfestival i København.

Claus indledte med at fortælle om sin baggrund - om rejsen fra forsker til brygmester. Allerede under sit studium bryggede han øl, og vandt på stribe mesterskaber håndbryg.

Det ledte ham til et bryggeri i Sydtyskland, og fra det ophold fik mange gode og sjove anekdoter. Og om, hvordan han prøvede at udfordre den tyske brygtradition.

For tre år siden valgte han så at gå sine egne veje og etablere sit eget bryggeri. Men brygtraditionen ligger også i hans årer, da der i familien er blevet brygget øl gennem generationer. 

Og det nære fylder meget i Claus' tilgang til sit øl. Der anvendes lokale råvarer og ingredienser, der kan findes i naturen - som eksempelvis havtorn. Også humlerne er lokale, og dem dyrker han selv. Generelt er bryggeriet meget funderet i den fynske historie - og i Claus' egen historie. 

Han fortalte også om, hvordan han fik fremdyrket sine egne gærstammer. Og hans akademiske baggrund lyste igennem, da tilgangen har et meget videnskabeligt islæt. For at bruge hans egne ord, så springer han over, hvor gærdet er højest.

Der var ingen tvivl om, at han brænder for sit arbejde, og er meget passioneret i forhold til sit virke. Og er stolt over det, han har opnået på kun tre år. Som da han fortalte, at han nu var kommet ind på det finske Vinmonopol og fået en ordre fra Kina.

Øllet får han brygget forskellige steder, hvor han så lejer sig ind, og det ud fra devisen om "salg først, dernæst produktion". Intelligent snusfornuft. Han er dog selv meget tæt på selve produktionen, hvor han hovedsageligt er med i hele brygprocessen fremfor blot at sende en opskrift.

Det var meget spændende og inspirerende at høre hans historie, historien om hans øl og om bryggeriets tilbliven - og planerne for fremtiden. Han var en meget engageret og levende fortæller, og tiden bare fløj af sted. Han spurgte et par gange om han talte for meget, og alle 23 fremmødte svarede samstemmende, at han endelig skulle fortsætte. Så fedt at se én, der brænder så meget for det, han gør.

Vi kom gennem syv forskellige øl, og som også var meget forskellige. I smag, ingredienser, alkoholprocent med videre. Og niveauet var meget højt - fra det søde til det humlede - og det er fuldt forståeligt og fortjent, at Munkebo henter stor anerkendelse for sit øl.

Aftenens vinderøl blev Hjemstavn - Stærk dansk ale. En smagseksplosion på 10%, og som også er indstillet til årets ølnyhed.

Alt i alt et meget vellykket arrangement - hvor vi, som en ekstra bonus, fik bryggeriets eget glas med hjem.

Tak til Claus Christensen for en rigtig spændende aften i øllets tegn.

Skål!

Ingen kommentarer: